Mattley
Ares to mój główny domowy serwer oparty na UGREEN NASync DXP4800, na którym pracuje Unraid.
Początkowo sprzęt miał działać oczywiście na fabrycznym UGOS, ale doszedłem do wniosku że od razu instaluję Unraid. Także UGOS nie został nawet uruchomiony. Obecnie serwer pracuje wyłącznie pod kontrolą Unraid.
⚙️ Konfiguracja
Platforma: UGREEN NASync DXP4800
Procesor: Intel N100
RAM: 32 GB DDR5
Unraid: 7.3.2
Sieć: 2× 2.5 GbE
Array:
1× 16 TB – Parity
1× 16 TB
1× 8 TB
1× 4 TB
Cache: 2× NVMe
🐳 Docker
Ares jest również hostem dla szeregu usług uruchomionych w kontenerach Docker. Wykorzystuję go m.in. jako serwer multimediów, magazyn danych oraz środowisko do uruchamiania i testowania różnych aplikacji self-hosted.
Konfiguracja jest cały czas rozwijana i zmienia się wraz z moimi potrzebami.
🔧 Kilka słów o Ugreen DXP4800
Ugreen DXP4800 okazał się bardzo fajną bazą pod Unraid. Jest niewielki, ma cztery zatoki na dyski, dwa sloty NVMe i dwie karty 2.5 GbE, a jednocześnie daje znacznie więcej możliwości niż typowy gotowy NAS.
Instalacja Unraid pozwoliła mi całkowicie uniezależnić się od UGOS i zbudować środowisko dokładnie pod własne potrzeby.
Serwer cały czas się zmienia, więc będę aktualizował ten temat wraz z kolejnymi zmianami sprzętu i usług.
Jeżeli ktoś również używa UGREEN NASync z Unraid, chętnie porównam konfiguracje i doświadczenia. 🙂